Nominerte bøker 2019

De nominerte til Sørlandets litteraturpris 2019 med juryens begrunnelse

Nominasjonene til Sørlandets litteraturpris forteller oss at det finnes et strålende mangfold av bøker og forfattere i landsdelen. Dette gjør at det knyttes spenning til hvilke bøker juryen plukker ut. Og ikke minst til hvilken bok som vinner. Her er listen over de nominerte til årets priser.

Du har muligheten til å møte de fleste forfatterne som er nominert til den gjeveste litterære pris i Agder-fylkene. De møtes til samtale med journalist og forfatter, Fredrik Wandrup. Torsdag 14. februar kl. 19.00 dukker de opp på Litterær salong i Arendal bibliotek og dagen etter på Kristiansand folkebibliotek kl. 11.30 under Fredagslunsj.

Skjønnlitteratur

  1. Tore Kvæven: 
    Når landet mørknar
    (Samlaget, 2018)

Forfatteren tar oss med til det norrøne samfunnet på Grønland. Fortellingen starter i 1293. Hverdagsliv, kamp og konflikt, kjærlighet, brytninger mellom gammel tro og tro på Kvitekrist, natur og dyreliv er skildret detaljert og kunnskapsrikt i et rikt og vakkert språk. Menneskets avhengighet av naturen er mesterlig beskrevet, og dyrenes liv er skildret slik at vi nærmest lever oss inn i hodet til en utmagret isbjørn og en truet hvalross.

Dette er en stor leseopplevelse.

 

  1. Øystein Lønn: 
    Berners datter
    (Gyldendal, 2018)

Peder Ross bor på en øy ved Skagerrak, på slutten av 1800-tallet. Han dykker etter skjell, det er det han lever av. En dag finner han verdifullt vrakgods på bunnen, og legger ut på reise over havet til København sammen med to slitne og utslåtte venner. Allert kan bare navigere når han er edru. Berner vet hvem han skal kontakte i storbyen for å selge skatten. Der viser det seg at rikdommen ikke er hele målet for denne ekspedisjonen; det er noe annet som trekker Ross til Kongens by.

Her er mye som forstås gjennom blikk og antydninger, det meste blir ikke snakket om. Boka er en nytelse å lese.

 

  1. Tine-Jarmila Sir:
    Hvis
    (Flamme Forlag, 2018)

Dette er dikt som er vanskelig å lese. Ikke fordi de er kryptiske, hemmelighetsfulle eller stiller store krav til leserens kunnskaper, men fordi de gjør vondt.

Diktene handler om overgrep mot et barn; så sterkt skildret at det er vondt å lese. Men forfatteren nærmer seg stoffet på en original og fin måte: Hun tar sine yndlingsdiktere med seg i arbeidet idet hun for eksempel tenker: «Hvis jeg var Sylvia Plath ville jeg sagt det slik». Slik innledes mange av diktene, og slik blir de kanskje lettere for fortelleren å bære fram. Tine-Jarmila Sir er en ny og frisk stemme som fortjener å bli hørt.

 

Sakprosa

  1. Siv Ringdal:
    På høye hæler i Amerika. Unge Agder-kvinner i etterkrigsårenes New York
    (Pax, 2018)

Drømmen om Amerika nådde ungdommen på Agder gjennom slektninger og kjente som hadde reist «over there» for å få arbeid. Skandinaviske jenter var ettertraktet som hushjelper. Mange startet med en slik post – ofte uten å kunne ett eneste ord engelsk. Senere fant de seg arbeid i andre yrker og tilpasset seg den amerikanske livsstilen. Reisen til Amerika var et frigjøringsprosjekt: fra pietistiske og nøysomme forhold på Sørlandet til et liv hvor det var lov å pynte seg, kjøpe moteklær og danse!

Det er kroppens transformasjoner Siv Ringdal viser oss i ord og bilder fra Agder og New York.

 

  1. Helge Røed: 
    Ola Tiltak. En biografi om den politiske strategen Ole Colbjørnsen
    (Gyldendal, 2018)

Dette er den eventyrlige beretningen om en mann som fikk stor betydning i norsk politikk, spesielt i mellomkrigstida. Senere har han nærmest vært glemt. Dette har Røed prøvd å gjøre noe med. Ole Colbjørnsens ble født i Vegårshei i 1897, vokste opp i Risør i beskjedne kår og var en fattig student med sviktende helse. Han bodde flere år i Sovjetunionen som medlem av det sovjetiske kommunistpartiet, før han returnerte til Norge og Arbeiderpartiet. Navnet Ola Tiltak fikk han for sin aktive rolle i utformingen av ny økonomisk politikk i en krisetid for landet. Forfatteren har gjort en strålende jobb med å nøste opp denne historien!

 

  1. Eivind Trædal:
    Det svarte skiftet. Vår 30 år lange reise fra lederskap til sinke i klimapolitikken
    (Cappelen Damm, 2018)

Tittelen sier det meste. Fra Brundtland-rapporten og en posisjon som miljøfyrtårn står Norge i dag med røde tall i klimaregnskapet. Mens andre land i Europa kan vise til betydelig reduksjon i CO2-utslipp, står Norge for økning. Vi snakker om farlige klimaendringer og hvor viktig det er å arbeide for 1,5 gradersmålet. I stedet satser landet på videre oljeutvinning, nye handelsruter over et isfritt hav i nord og stadig flere flyreiser.

En velskrevet debattbok om det viktigste spørsmålet i vår tid.

Juryen består av Toril Kopperud – pensjonert biblioteksjef i Farsund (leder), Magnus Thunes Jensen ved universitet i Agder, Torbjørn Hodne – Cand.Polit./Samfunnsforsker, Steinar Thorsen  – pensjonert biblioteksjef i Tvedestrand og Randi Nilsen – pensjonert fylkesbiblioteksjef i Arendal.

Alle kan være med å stemme på nett eller med stemmeseddel i ditt nærmeste bibliotek og din bokhandel.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Ett svar til «De nominerte til Sørlandets litteraturpris 2019 med juryens begrunnelse»

Legg igjen en kommentar