Sparebanken Sørs barne- og ungdomslitteraturpris 2023

Posted on 17. februar 2023

0


Banner barn og ungdom 2023

Sparebanken Sørs barne- og ungdomslitteraturpris ble delt ut for første gang i 2020. Juryen har vurdert alle bøker som er gitt ut 2000-2022 og nominert (i alfabetisk rekkefølge):

Line Baugstø: «Jeg er Leona». (Aschehoug)

I Jeg er Leona møter vi Leona fra Vi skulle vært løver, en jente som ble tildelt kjønnet gutt ved fødsel. Handlingen foregår når Leona begynner på ungdomsskole, og fortelles fra Leonas perspektiv. Gjennom perspektivbruk og skildringer evner forfatteren å gi en forståelse av hvordan Leona opplever forelskelse, ungdomstid, transisjon og hormonbehandling.

Med et troverdig språk gir romanen innsikt i viktig og gjenkjennelig tematikk som mobbing og vennskap. Samtidig gir den et sterkt innblikk i hvordan opplevelsen av og frykt for en uønsket pubertet kan oppleves, og ikke minst hvordan Leona opplever møter med behandlingsapparat.

Romanen er rørende, vond, inntrykksfull, gjenkjennelig, morsom og viktig.

Gaute Heivoll: «Himmelmannen». (Vigmostad & Bjørke)

I denne all-alderboken fortsetter Gaute Heivoll på historien om rotten Estragons fantastiske fortellinger om sine reiser. Boken følger Estragon etter Sylvain Spott som har sett seg fore å gå på stylter fra Paris til Moskva for å bli rik og berømt. Gjennom John Kenn Mortensens illustrasjoner blir dette en gotisk, mørk, morsom og eventyrlig fortelling.

Gaute Heivoll tar i serien om Estragon for seg de syv dødssyndene, og i denne boken er det grådighet han skriver om. Det har blitt er en fabelaktig fortelling som appellerer til ulike aldersgrupper. Dette er en stor styrke ved boken. Gaute Heivoll gir oss i denne boken det gammeldagse eventyret som har en moral, uten å moralisere. Det er verdifullt i dagens barnelitteratur.

Ole Kristian Løyning og Ronny Haugland (ill.): «Min venn, piraten». (Vigmostad & Bjørke)

Selv om tittelen gir inntrykk av at roman handler om pirater, er dette er først og fremst en morsom, spennende, absurd og rørende fortelling om sorg og å leve videre.

I en ulykke mister André begge foreldrene og blir selv alvorlig skadet. Han flytter noe uvillig inn til farens onkel, en utypisk omsorgsskikkelse og tidligere sjømann kalt piraten.

Illustrasjonene samspiller godt med teksten og tilføyer humoristiske elementer og treffende innblikk i hovedkarakterens perspektiver og følelser. Tekst og illustrasjoner leker med sjangertypiske trekk fra fortellinger om sjørøvere og livet til sjøs. Det er en styrke ved romanen at den tematiserer stor sorg samtidig som den er befriende morsom og svært spennende.

Juryen velger vinneren blant disse tre bøkene, og Sparebanken Sørs barne- og ungdomslitteraturpris blir delt ut sammen med de andre prisene 21. april.

Reklame