Ringdal og Kvæven er prisvinnerne

Posted on 26. april 2019

0


Folket har talt, og juryen har fattet sin beslutning. Vinnerne av Sørlandets litteraturpris 2019 er kåret. Prisene ble overrakt under Fredagslunsj på Kristiansand Folkebiblioteket, der oppslutningen som vanlig var stor. Vinnerne ble bejublet og applaudert som fortjent.

Vi kan slå fast at begge verkene er holder et høyt litterært nivå. Forfatterne er gått seirende ut i knivskarp konkurranse med en rekke gode kandidater. Fem av dem har tidligere i år vært presentert for publikum både i Arendal og Kristiansand.

Sauebonden Tore Kvæven fra Sirdal er en av sesongens mest omtalte forfattere. Han har imponert både kritikere og prisjuryer med romanen Når landet mørknar, der han følger opp den lovende debutromanen «Hard er mitt lands lov», som kom i 2011. I likhet med årets roman foregår denne boka i middelalderen. Mens den første boka skildret vikingtida, har Kvæven i «Når landet mørknar» beveget seg til Grønland på 1200-tallet. Han mottok sist høst Brageprisen for romanen. Kvæven har sin egen vri på en historie som minner oss om styrken i de islandske ættesagaene. Men han går lengre enn sine kolleger fra fortida når det gjelder å skildre både følelser og landskap. I Tore Kvævens univers forandrer ikke menneskene seg så mye som vi ofte tror, til tross for den rivende historiske utviklingen. Han har skrevet en spennende fortelling fra en tid med tøffe vilkår, men også en fortelling moderne mennesker kan kjenne seg igjen i. En begeistret Sylfest Lomheim delte ut prisen.

Vinneren av sakprosaprisen har bidratt sterkt til å sette et særpreget landskap i Agder på det litterære kartet. I 2002 kom hun med den fortreffelige folkelivsskildringen «Det amerikanske Lista», om hvordan inspirasjonen fra USA setter preg på dette spennende miljøet. I fjor fulgte hun opp med «På høye hæler i Amerika», som forteller om de mange unge jentene som dro fra sydspissen av Norge over Atlanterhavet til New York. USA-feberen på Sørlandet er velkjent, men gjennom Siv Ringdals bok får vi et nytt perspektiv på fenomenet. Gjennom møter med enkeltpersoner og ikke minst gjennom et enestående billedmateriale blir vi med på en fargerik og fengende reise, som nådde høydepunktet mellom 1946 og 1965. Årets vinnerbok handler om å følge drømmen om Amerika, i en historisk epoke da denne nasjonen betydde noe helt spesielt for nordmenn flest, ikke bare på Lista. Fædrelandsvennens kulturredaktør Karen Kristine Blågestad delte ut årets pris til den glade vinneren.