Glade prisvinnere!

Posted on 23. april 2012

0


Her er publikumsvinnerne! Vi gratulerer!

Publikum kåret Harald Dag Jølle (f.v.) og Øystein Hauge til vinnere av Sørlandets litteraturpris 2012. Vi gratulerer!

Publikum kåret Harald Dag Jølle (f.v.) og Øystein Hauge til vinnere av Sørlandets litteraturpris 2012. Vi gratulerer!

Prisen ble delt ut i Arendal bibliotek på Verdens bokdag 23. april. De dyktige unge musikerne i bandet Ask slo an tonen og de fremmøtte kunne nyte ord og toner under det høye taket i Arendal bibliotek.

Leder av styringsgruppa Eli Søyland fra Arendal bibliotek loset oss gjennom arrangementet. Det var i overkant av 1300 avgitte stemmer i år, og årets prisvinnere var klare vinnere: Øystein Hauge vant prisen for beste skjønnlitterære bok med diktsamlingen ”Predikanten” (Tiden), og Harald Dag Jølle for beste sakprosa med boka «Nansen» (Gyldendal). Hver av prisene er på 15 000 kr + et kunstverk av Stig Andresen.

Jorunn Bøe, kultursjef i Risør og leder av Norsk kulturforum i Norge overrakte prisen til Øystein Hauge. Hun trakk blant annet fram hvordan poesien har endret arena, fra peiskos med tekopp til morgensamling i ledergruppa. Hun trakk fram både Nils Arne Eggen og Bjørn Kjos som poesiformidlere, sistnevnte har blant annet sagt at «en dag uten poesi er en dag uten mening».  Øystein Hauge takka for prisen ved å trekke fram biblioteket og bibliotekarene, han formidla minner fra barndommens bibliotek på Vegårshei, der det spraka i ovnen, der lånerne gikk i sokkelesten og der alle bøkene var enten røde, grønne eller blå. Og den perfekte bibliotekaren for Hauge ivrer etter å formidle også den smale litteraturen; Pass på poesien og tusen tusen takk for prisen var Hauges hovedbudskap til forsamlingen.

Fra utdelingen av Sørlandets litteraturpris 2012.

Fra utdelingen av Sørlandets litteraturpris 2012.

Prisen for sakprosa ble delt ut av Arendal kommunes ordfører Einar Halvorsen. Han overrakte prisen til Harald Dag Jølle, opprinnelig fra Lyngdal. Jølle er historiker, fjellklatrer og skiløper og han har blant annet deltatt som Norsk polarinstitutts representant på ekspedisjon til Sydpolen. Han fortalte tilhørerne at han hadde satt som forutsetning til forlaget at han ville integrere vitenskapsmannen Nansen dersom han skulle skrive boka. Jølle ønska å integrere Nansens tanker, forståelse og søken etter svar i hans ellers spenningsfylte liv. Jølle fortalte oss at Arendal hadde spesiell betydning for Nansen, han starta sin første poltur med Sydpolskuta ”Viking” av Arendal og det var her ekspedisjonen kom tilbake etter tre måneder i ishavet. Harald Dag Jølle takket for en fantastisk pris og var glad for at han ennå ble satt pris på som sørlending etter å ha bodd mange år i Nord-Norge.

Ask avsluttet arrangementet med to flotte sanger, før pressen fikk okkupere de glade prisvinnerne.

Gruppa Ask fra Froland underholdt med vakker musikk.

Gruppa Ask fra Froland underholdt med vakker musikk.

Tekst og foto: Kristin Havstad, Aust-Agder bibliotek og kulturformidling